Synopsis eller inte?

Personligen är jag en stor vän av synopsis. Jag säger det på en gång, för jag vet att det finns olika uppfattningar i ämnet.

Med synopsis menar jag en sammanfattning av hela historien, som jag skriver innan jag faktiskt sätter mig ner och börjar jobba med texten och som blir min ledstjärna i skrivarbetet. Men hur kan det fungera? undrar nybörjaren, hur kan du veta historien innan du börjar skriva? Det kanske är den stora skiljedelaren mellan amatören och proffset, fast det låter lite väl hårt och är inte helt sant. Det finns författare som sätter sig ned och skriver utan synopsis och som låter historien leda dem framåt utan att veta vart den ska sluta. Men det betyder i regel också att de får skriva om, och skriva om och skriva om…Inget fel i och för sig, och får du boken skriven på det viset så är det ju bra.

Personligen föredrar jag att skriva synopsis, som jag sätter längst fram i min manuspärm. Historien har ju funnits i mitt huvud länge innan jag sätter den på pränt, och därför har jag oftast det mesta klart för mig när jag väl börjar. Det gäller noveller likväl som min (ännu ofärdiga) roman. För en novell skriver jag kanske bara en halv sida, men för romanen började jag med en sida och är nu uppe i två.

Det händer något när man skriver synopsis, plötsligt börjar historien få liv och man ser också ganska snabbt var de svarta hålen finns. Kanske har du redan skrivit början på din historien, och slutet, men vad ska du hitta på däremellan? I synopsis kan du experimentera lite. För en novell kan man plötsligt se att den spretar lite väl mycket och att man måste dra ner antalet karaktärer, för romanen är det kanske tvärtom, det behövs fler bi-historier och karaktärer. Eller så försöker man skriva tre romaner i en? Dags att dela upp den!

Om du är osäker på om din historia håller för en roman eller borde bli en novell, så skriv ett litet synopsis! Och ibland kanske en historia behöver tid på sig att växa fram, man lägger till lite i  sitt synopsis allteftersom…för övrigt ett bra tips även för den som är mitt i ett manus när andra bok-idéer börjar poppa upp. Skriv av dig och placera det i ett mörkt hörn på datorn där det inte stör.

En del skrivare tycker att ett synopsis förtar det roliga. Om man redan vet hela historien från början till slut, då vill man inte skriva den. Ungefär som att berätta hela historien muntligt kan ta bort lusten att sätta den på pränt. När det gäller sånt är vi ju alla olika, men för egen del så tar det bort en del av min stress att veta att jag ska ta mig från A till B till C med karaktärerna D och E, och jag kan koncentrera mig på att hitta lösningar på alla de problem som dyker upp på den vägen.

För mig är ett synopsis inte samma sak som baksidestexten på en bok, eller den där säljande meningen som förlaget ska nappa på. Synopsis är mitt redskap för att hålla historien på plats.

Googlar du på synopsis så dyker det upp en hel del engelsk-språkiga texter om synopsis som ett marknadsföringsverktyg eller som ett försäljningsverktyg när man vill sälja boken till en agent eller ett förlag. Principerna för hur du skriver ett synopsis är delvis desamma, men som nybörjare kan du vara ganska övertygad om att inget svenskt förlag köper din historia baserat på ett synopsis, de vill ha ett helt manus!

 

2 Responses to “Synopsis eller inte?”

 1. camilla skriver:

  Hej.
  Jag har påbörjat tredje omgången i ny skrivargrupp för att utveckla mitt skrivande. Tre av sex deltagare hade skrivit synopsis. Två av dem var väldigt osäkra på hur berättelsen skulle sluta. Det som var bra med synopsisskrivandet var att de tvingades formulera syftet med berättelsen. Intentionen varför den är värd att berättas! Mycket bra anledning till att lägga ner jobbet med att formulera synopsisen tycker jag.
  Camilla

  • Angelin skriver:

   Håller med dig Camilla! Framförallt kan synopsis få vara ett levande dokument som man fyller på när de olika intrigerna växer och man kommer på t.ex. slutet. Lättare att få grepp om då, än i ett helt stort dokument på flera hundra sidor. Så kan man ju också testa lite vilka idéer som håller. Lycka till med skrivandet!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *