Sista kvällen med gänget

låter ju lite melodramatiskt, men ikväll var sista träffen med fortsättningskursen roman och novell på Skrivarakademin. Lite sorgligt är det för mig som inte ska fortsätta i vår.

Ursprungligen var det en test, eftersom jag inte gärna låter någon läsa mina texter innan de känns mer eller mindre färdiga. Att då låta en hel grupp okända människor läsa texter under tiden de växer fram var verkligen en utmaning. Men efter att slängt, redigerat och slängt i 1 1/2 år kände jag att jag behövde utmana mig själv.

Jag har ju 15 års skrivarvana som journalist och novellförfattare, men att skriva en roman är en helt annan grej kan jag säga till den som tänker försöka. Och jag har provat en och annan online-kurs för att se om det skulle hjälpa mig på traven, men icke. Jag har också läst två tjog skrivarhandböcker med samma resultat. Lite klokare har jag blivit, men inte har det blivit mer och bättre skrivet för det.

Till slut tog jag fan i båten och bestämde mig för att det måste bli en kurs IRL. Men med förutfattade meningar om att skrivarkurser bara är till för tanter som skriver barndomsminnen och ungdomar med lila hår som skriver om varulvar, var det inte helt lätt att hitta rätt. Det finns myriader av kurser. Dyra är de också.

Så efter att ha frågat runt bland några skrivande vänner vad de rekommenderade, valde jag en kurs hos Skrivarakademin. Deras kurser är författarledda, och det gör en markant skillnad anser jag. Vill man diskutera skrivarprocessen så vill man ju göra det med någon som själv skriver och förstår hur det går till. Eller inte går.

Min skrivargrupp har bestått av sex andra aspiranter och vår lärare Erik. Stämningen har präglats av ömsesidig respekt och kritiken har levererats med ett enda syfte, att stödja. För utan kritik kommer man inte vidare, så är det bara.

Jag har fått lära känna sex andra historier som jag är nyfiken på vart de tar vägen, och hoppas att jag nån gång får läsa slutet på. Jag har kommit hem jättetaggad varannan onsdag efter att ha fått prata ohämmat om skrivande i tre timmar (nåja, jag har inte pratat ensam hela tiden!), och jag har lärt mig massor på de här åtta tillfällena som vi setts. Lärdomar som jag nu ska ta med mig när jag försöker få klart Boken alldeles på egen hand.

Lite sorgligt är det. Men som alla författare vet är slutet på en historia bara början på nästa. Imorgon ska jag skriva 500 nya ord och åka till Norrköping.

God natt!

3 Responses to “Sista kvällen med gänget”

  1. Anders skriver:

    Du har fått din 1:a ”Följare” 🙂

  2. Tommy skriver:

    Hej. Lycka till med skrivandet. Jag är likaledes nyfiken på hur det fortsatt går med ditt bokprojekt (och de andra i gruppen).
    Med vänlig hälsning
    Tommy

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *