Några nya boktips sent omsider

Jag kan inte motstå magnolior på våren!

 

Jag har varit väldigt inaktiv här det senaste halvåret. Dels har jag pluggat litteraturvetenskap, dels har det varit väldigt stressigt på mitt dagjobb, så allt som haft med skrivandet att göra har samlats i ett dåligt samvete som svällt och svällt…

Nåja, ibland är det bara att lyfta sig i kragen, och med ett år kvar till den stora 60-dagen så samlar jag på livsvisdom och har till och med fått drag av existentialist. Därför blir det några boktips i den andan.

Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George

Den här boken hittade jag via mitt medlemskap i Akademibokhandelns läsecirkel (som för övrigt har lönat sig väldigt bra, jag har läst massor!), annars hade den nog aldrig hamnat i min bokhög. Och då hade jag gått miste om något!

Berättelsen om Jean Perdu, en bokhandlare som är bra på att ge lästips till sina kunder men hopplös på sina egna relationer, är en poetisk feel-good om kärlekssorg, livet och att det aldrig är för sent att bli hel igen. Till det underbara beskrivningar av det franska landskapet, lavendeldoft och flodfärder som får mig att längta till sommaren. Perfekt semesterlektyr, men med lite tanke bakom.

Boken har blivit en internationell bästsäljare och Nina George är namnet och miljön till trots faktiskt tyska. Hon har en bakgrund som journalist och har skrivit 26 böcker fast hon bara är 44 (nu fick jag ångest!). Det här är hennes första bästsäljare (nu lugnar jag ner mig lite) och boken heter på tyska Das Lavendelzimmer (Lavendelrummet) vilket egentligen är en mycket bättre titel!

Vad vill du egentligen? av Erica Falkenström (ny omarbetad upplaga)

Eftersom jag just nu känner mig lite existentialistisk, så passade den här boken bra in i min läsning just nu. Jag travade iväg till Akademibokhandeln och lyssnade på författaren när hon presenterade boken, som är en omarbetad upplaga av en bok som kom ut för 15 år sedan första gången.

Det här är ingen lättsmält bok, den har mängder med referenser till filosofer och psykologer och det är uppenbart att Erica Falkenström är väldigt förtjust i Fromm och Frankl. Men om man funderar över de stora frågorna och känner sig obekväm i sitt dagliga liv och undrar om det verkligen var så här det skulle vara – då är den här boken en start.

Det handlar mycket om ansvar, etik och frihet, att välja sin väg och inte låta sig ledas hursomhelst, och jag hade gärna sett att boken byggts ut med fler praktiska exempel på människor som vågat förändring (Edward Snowdon nämns, men även om han är även min idol så finns det gränser…) – men samtidigt är det här i första hand en bok som väcker tankar. Vad du gör med dem är ditt ansvar och din frihet att välja!

//Angelin

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *