Slutet i tunneln?

Om jag skriver 500 ord per dag så är jag klar om 38 dagar.

Nedräkningen kan börja!!

Om ni inte börjar leva gör jag slut

I höst har jag haft tur och läst den ena härliga boken efter den andra, och det här är en till!

(mer…)

Tillbaka till Boken

Bild från Fridhem på Gotland i somras. Det finns ljus i tunneln!

Bild från Fridhem på Gotland i somras. Det finns ljus i tunneln!

Det är inte så mycket kvar att skriva på Boken. I alla fall inte första utkastet. Fast, om jag ska vara ärlig så känns det varje gång jag sätter fart igen som att jag raderar lika mycket som jag skriver nytt. En slags redigeringsfas under tiden. Knappast effektivt, men det är så det har blivit.

Har varit jätteförkyld och hemma i sängen några dagar, vilket alltid är ett bra tillfälle att tänka över sitt liv. Det senaste året har det varit många förändringar, och jag känner mig definitivt i bättre balans nu än på länge. Samtidigt är det en del saker jag verkligen vill ändra på.

Hitta tid att skriva, så att det blir en naturlig och återkommande del av mitt liv är en sådan sak. Att bli klar med boken är ju mitt hjärteprojekt, och inte först och främst för att bli utgiven, utan för att bevisa för mig själv att jag klarar av det.

Blir jag klar under hösten, så står andra idéer och stampar och jag jobbar deltid hela nästa år!

 

Bokrecension ”Tannie Marias recept på kärlek och mord” och tävlingstips

Jag har precis läst klart min första Låna & Läs-bok för säsongen, och vilken liten pärla! För första gången på ett tag så längtade jag till min lässtund på kvällen innan lampan släcks (ni vet väl att man sover bättre om man stänger av dataskärmarna en timme innan man vill somna! Det finns forskning på det!).

Sally Andrews ”Tannie Marias recept på kärlek och mord” (Norstedts, övers; Mia Gahne) utspelar sig i Sydafrika, en miljö som vi svenskar normalt inte är så väldigt bekanta med. Och har vi läst Doris Lessing eller någon annan av de kända sydafrikanska författarna så är det mestadels medelklassens storstäder vi bekantat oss med.

I ”Tannie Marias recept på kärlek och mord”  har vi hamnat ute på landsbygden och här beskrivs velden, bergen och den lilla staden/orten Ladismith så att jag vill hoppa på nästa plan. Det är ett Sydafrika långt från Kapstaden och Johannesburg. Sally Andrews själv bor i viltreservatet Klene Karoo, är psykolog och engagerad i frågor om kvinnomisshandel. Allt detta speglas i den här boken och hon kan sitt Karoo.  där människan lever närmare naturen och där fracking (ett slags gruvbrytning) är ett påtagligt hot mot miljö och människor.

Tannie Maria, är en medelålders kvinna med ett tragiskt och våldsamt äktenskap bakom sig, men med en passion för god mat och, visar det sig, mysterier. Hon arbetar på ortens tidning och det är när neddragningarna på redaktionen tvingar henne att delvis ändra riktning, som allt  ställs på ända.

Mer än så berättar jag inte om den här bokens intrig, för jag vill att ni läser den, det är den verkligen värd! En feelgood bok (lite deckare också) med hjärta och hjärna och massor av recept.

Recept och mat som ett sidoinslag i handlingen har blivit lite trendigt, som en genre, och har prövats av många på senare år bl.a. svenska Anna Jansson i hennes böcker om damfrisörskan Angelica, men jag har nog aldrig läst en författare som så initierat lyckats fläta samman karaktären och maten som Sally Andrews…Mums!

Slutligen ett litet tips: Dela boktips med Katarina Bivald på katarinabivald.se så har ni chans att vinna ett signerat exemplar av hennes bok Läsarna i Broken Wheel rekommenderar  (också jättebra!).