Ny bokmässa

Jag har faktiskt aldrig varit på bokmässan i Göteborg, men det står definitivt på min bucket list.

Nu kommer Stockholm att få sin alldeles egna bokmässa eller snarare litteraturfestival. Den 15 – 16 april anordnas den på Kulturhuset, med en efterfest förlagd till Debaser Medis.

Ambitiöst program med bl.a. uppläsningar och diskussioner och runt 60 utställare.

Heja!

http://litteraturmassan.se

 

Tiden rusar…

och jag kan inte fatta att jag inte skrivit något sedan 1 augusti förra året! Men så är det, och om man ska hitta någon tröst i det, så är det ändå att när det känns jobbigt så går tiden ändå, och förr eller senare blir det bättre. Eller hur?

Jag har testat en massa olika varianter under hösten för att få mer skrivet. Det har gått sådär ska jag säga. Men när jag tittar tillbaka så har det ju ändå blivit en del, nu har jag bara en tredjedel kvar. Historien ligger mer eller mindre klar, karaktärerna har hittat sina röster och jag känner att intrigerna börjar komma på plats. Men det är förstås en bit kvar.

Jag har ju stora problem med att skjuta upp saker och jag ställer alldeles för stora krav på mitt eget skrivande. Att bara säga ”det här är ett utkast, du ska redigera senare” fungerar inte för mig. Så just nu testar jag att tänka ”det här är ett arbetsprov för att se om jag klarar att få ihop en hel roman” och så ser vi om det lättar min prestationsångest. Man kan ju hoppas!

Nåja, i min research efter metoder för att komma igång med skrivandet så har jag hittat en del knep. Intresserad? Som sagt, har de fungerat sådär för mig, men de kanske fungerar bättre för dig?

  1. Sätt ett mål på ett antal ord per dag. Om du skriver 500 ord per dag har du ju faktiskt skrivit en bok på ett halvår! (bortsett från redigering och allt det där, men det bortser vi från nu!). Sätt ett mål som du vet att du klarar, skriver du mer är det ju bara en bonus.
  2. Istället för antal ord – sätt undan en halvtimme eller en timme varje dag då du skriver. Varje dag är viktigt, det ska bli en vana…Regelbundenhet i skrivandet är vad alla skrivar-coacher förespråkar.  Även den här metoden förutsätter att du faktiskt kan klara målet, att sätta undan en timme och aldrig klara det utan att bli avbruten är bara frustrerande,
  3. Sätt mål per vecka eller per månad, så att du har en deadline att hålla dig till. Det betyder att du kan skriva mycket över helgen, men kanske mindre i veckorna. En variant av ovanstående som säkert är praktisk för småbarnsföräldrar och andra som har svårt att få tiden att räcka till.

Det här är tre metoder för att få tid att skriva, och faktiskt skriva, men det finns säkert fler. Jag ska återkomma med fler skrivarknep som jag plockat upp under hösten. Men som sagt, i slutänden måste du hitta något som fungerar för just dig. Själv letar jag vidare…