Hur får man tid att skriva?

En av mina skrivarlärare brukade säga att det inte alltid var de mest talangfulla som fick sina böcker utgivna, utan de som verkligen skrev klart och skrev om. De som gjorde jobbet helt enkelt.

För proffsen så handlar det säkert om rutiner, och har man fått en inkomst från skrivandet kanske man kan köpa sig tid också. Men alla vi som kämpar och har dagjobb, familj och andra liv? Som brottas med dåligt självförtroende och andras misstroende?

(mer…)

Snart så…

2014-02-23 14.06.24

De är lite osynliga än så länge, lite små och svaga, men snart så…

Nere vid Hornsbergs strand hittade jag några snödroppar på väg att slå ut ordentligt.

 

 

I serien ”Så blir du en författarmiljonär!”…

har jag hittat en intressant och rolig artikel på BBC´s hemsida.

http://www.bbc.com/culture/story/20140219-become-an-author-mega-brand

Naturligtvis är jag väl medveten om att de allra flesta författare aldrig säger upp sig från dagjobbet, eller att om man inte ens lyckats klämma ur sig roman nummer ett så är det lite lönlöst att drömma om nummer 275. Men det är kul att fantisera!

Jag såg faktiskt Janet Evanovich prata på en skrivarkonferens som Romance Writers of America anordnade i Orlando för några år sedan, och det var lite upplyftande. Hon skrev mängder med böcker som alla blev refuserade och hade till och med slängt alla sina manus i en papperstunna och tänt på, för att en gång för alla lägga drömmarna på hyllan. Men då kom hon på idéen till serien om den kvinnliga Bounty-huntern Stephanie Plum i New Jersey och slog igenom. Jag noterade redan då att hon efterlyste andra författare att samarbeta med, vilket uppenbarligen innebär att man skriver texten i Janet-stil, hon redigerar och sätter dit namnet bredvid ditt och du kan räkna med att sälja riktigt bra. Lite bedrägeri kan jag tycka, men om läsarna tycker det är okej så…

James Pattersson gör något liknande, och om jag inte missminner mig hade han ett sådant projekt med Liza Marklund för några år sedan.

 

 

E-boksmiljonärer?

Inom den engelskspråkiga världen pågår en ständig diskussion om man ska välja att publicera sig traditionellt, på förlag, eller på egen hand genom e-bokspublicering.

Jag tror inte att e-boken slår igenom på den svenska marknaden än  på ett tag av flera skäl, men kanske är jag naiv. Kommentera gärna!

Hursomhelst så har det också rasat en debatt om författarna tjänar på egen-publicerade e-böcker eller inte, med supersuccéer (Fifty shades of Grey var e-publicerad först) och totala floppar som motpoler. Argumentationen kring kvalitet och kvantitet har också funnits där.

www.authorearnings.com påstår Hugh Howey att han lyckats tracka och räkna ut (tillsammans med okänt datorgeni) hur mycket man tjänar som författare på traditionell respektive e-bokspublicering på egen hand. Detta är förstås dynamit i den engelskspråkiga förlaggarbranschen och sajten kraschade direkt, men var uppe idag när jag kollade.

Som sagt, man bör komma ihåg att svenska är ett litet språk och även om en svensk författare skulle skriva på engelska så tror jag att möjligheterna att bli miljonär är små. Men intressant är att se vad Amazon tar hem på sina författare och likaså att fundera över hur mycket av marknaden som består av s.k. genre-litteratur (deckare/thrillers, romance, science fiction…) som är så styvmoderligt behandlade här hemma, med undantag från kriminalromaner.

The Creative Penn

är en lite rolig skrivarblogg med mycket matnyttigt som jag nyligen hittat till.

http://www.thecreativepenn.com/

Den som letar här hittar också länkar till andra, lika matnyttiga ställen på nätet (jag börjar låta som Topchef, antagligen har jag varit hemma sjuk för länge och kollat ful-tv!).

Sajten är lite svårnavigerad, med massor av reklam, men om man ger den lite tid och klickar sig runt så finns det mycket att läsa. Den här till exempel:

http://www.deanwesleysmith.com/?p=8367

Ord och inga visor! Och sorgligt nog kan jag nog pricka in ett par-tre bulls-eyes för att kvalificera mig in i gruppen icke-skribenter…

Nu är det dags att stänga av internetet och börja skriva!!

 

Sida 1 av 212