Scrivener

Det har varit mycket den senaste månaden. Nybliven sambo med åtföljande omställning, en katt som inte varit helt frisk och så det eviga tjatet på tonårsmonstret. Mitt i allt detta fick jag ögonen på en skrivartävling och satte igång att hets-skriva. Men tyvärr inte med så lyckat resultat.

Kan inte säga att jag blev förvånad när jag inte gick vidare, men det kommer förhoppningsvis nya chanser nästa år.

Mitt i allt detta fick jag för mig att det var dags att ta steget över till ett nytt datahjälpmedel – Scrivener. (mer…)

I serien ”Så blir du en författarmiljonär!”…

har jag hittat en intressant och rolig artikel på BBC´s hemsida.

http://www.bbc.com/culture/story/20140219-become-an-author-mega-brand

Naturligtvis är jag väl medveten om att de allra flesta författare aldrig säger upp sig från dagjobbet, eller att om man inte ens lyckats klämma ur sig roman nummer ett så är det lite lönlöst att drömma om nummer 275. Men det är kul att fantisera!

Jag såg faktiskt Janet Evanovich prata på en skrivarkonferens som Romance Writers of America anordnade i Orlando för några år sedan, och det var lite upplyftande. Hon skrev mängder med böcker som alla blev refuserade och hade till och med slängt alla sina manus i en papperstunna och tänt på, för att en gång för alla lägga drömmarna på hyllan. Men då kom hon på idéen till serien om den kvinnliga Bounty-huntern Stephanie Plum i New Jersey och slog igenom. Jag noterade redan då att hon efterlyste andra författare att samarbeta med, vilket uppenbarligen innebär att man skriver texten i Janet-stil, hon redigerar och sätter dit namnet bredvid ditt och du kan räkna med att sälja riktigt bra. Lite bedrägeri kan jag tycka, men om läsarna tycker det är okej så…

James Pattersson gör något liknande, och om jag inte missminner mig hade han ett sådant projekt med Liza Marklund för några år sedan.

 

 

E-boksmiljonärer?

Inom den engelskspråkiga världen pågår en ständig diskussion om man ska välja att publicera sig traditionellt, på förlag, eller på egen hand genom e-bokspublicering.

Jag tror inte att e-boken slår igenom på den svenska marknaden än  på ett tag av flera skäl, men kanske är jag naiv. Kommentera gärna!

Hursomhelst så har det också rasat en debatt om författarna tjänar på egen-publicerade e-böcker eller inte, med supersuccéer (Fifty shades of Grey var e-publicerad först) och totala floppar som motpoler. Argumentationen kring kvalitet och kvantitet har också funnits där.

www.authorearnings.com påstår Hugh Howey att han lyckats tracka och räkna ut (tillsammans med okänt datorgeni) hur mycket man tjänar som författare på traditionell respektive e-bokspublicering på egen hand. Detta är förstås dynamit i den engelskspråkiga förlaggarbranschen och sajten kraschade direkt, men var uppe idag när jag kollade.

Som sagt, man bör komma ihåg att svenska är ett litet språk och även om en svensk författare skulle skriva på engelska så tror jag att möjligheterna att bli miljonär är små. Men intressant är att se vad Amazon tar hem på sina författare och likaså att fundera över hur mycket av marknaden som består av s.k. genre-litteratur (deckare/thrillers, romance, science fiction…) som är så styvmoderligt behandlade här hemma, med undantag från kriminalromaner.

The Creative Penn

är en lite rolig skrivarblogg med mycket matnyttigt som jag nyligen hittat till.

http://www.thecreativepenn.com/

Den som letar här hittar också länkar till andra, lika matnyttiga ställen på nätet (jag börjar låta som Topchef, antagligen har jag varit hemma sjuk för länge och kollat ful-tv!).

Sajten är lite svårnavigerad, med massor av reklam, men om man ger den lite tid och klickar sig runt så finns det mycket att läsa. Den här till exempel:

http://www.deanwesleysmith.com/?p=8367

Ord och inga visor! Och sorgligt nog kan jag nog pricka in ett par-tre bulls-eyes för att kvalificera mig in i gruppen icke-skribenter…

Nu är det dags att stänga av internetet och börja skriva!!

 

Skrivar-planering

Många tror ju att författare bara sätter sig ner på rumpan framför en dator (eller skrivmaskin på den gamla goda tiden) och skriver en bok.

Men för de allra flesta verkar en stor del av den dyrbara skrivartiden gå åt till att grubbla, fundera (hänga på Internet), researcha (internet), läsa (internet) och en liten, liten del går till själva skrivandet. Det där problemet, att så mycket kommer i vägen, är jag definitivt inte ensam om att uppleva och jag har testat mängder av strategier utan att hitta en riktigt bra.

Jag har dock upptäckt med åren att en stenhård deadline kan öka min motivation och produktivitet betydligt. Skrivartävlingar är bra, för har man inte lämnat in före sista datum så blir det ju ingenting. Men å andra sidan hjälper det föga när man försöker skriva en roman utan tävlingsambitioner.

Eftersom en stor del av min icke-skrivartid går åt till att hänga på Internet, så har jag förstås letat hjälp där. Och en blogg som jag gillar är engelska Ali Luke, som skriver om skrivande och bloggande från Oxford. Hon har också en skrivar-portal Writer´s Hubble, men den kostar pengar. Till skillnad från många svenska skrivar-coacher på nätet så har Ali faktiskt kommit ut med en bok och hon har en masters degree i kreativt skrivande från Oxford University. Lite seriöst med andra ord.

Ali har ett nyhetsbrev, och i det senaste kom hon bl.a. med tips på hur man kan lägga upp en skrivarplan för året. Väl värt att pröva. Jag återkommer när min är klar…

http://www.aliventures.com/how-to-create-a-writing-publishing-and-marketing-plan-for-the-year-includes-template/

så mycket kul på internet…

att det är svårt att sätta sig ner och skriva!

Men om man har ångest över att det bara är fem månader kvar till Beach 2014, så är det dags att läsa Pamper & Curves. Här är en tjej med rejäla kurvor som inte låter kroppshets och annat trams komma mellan henne och hennes silverfärgade nylontights!

You go girl!

http://pamperandcurves.blogspot.co.uk/2014/01/fk-flattering.html

 

Sida 1 av 212