Några nya boktips sent omsider

Jag kan inte motstå magnolior på våren!

 

Jag har varit väldigt inaktiv här det senaste halvåret. Dels har jag pluggat litteraturvetenskap, dels har det varit väldigt stressigt på mitt dagjobb, så allt som haft med skrivandet att göra har samlats i ett dåligt samvete som svällt och svällt…

Nåja, ibland är det bara att lyfta sig i kragen, och med ett år kvar till den stora 60-dagen så samlar jag på livsvisdom och har till och med fått drag av existentialist. Därför blir det några boktips i den andan.

(mer…)

Bokrecension ”Tannie Marias recept på kärlek och mord” och tävlingstips

Jag har precis läst klart min första Låna & Läs-bok för säsongen, och vilken liten pärla! För första gången på ett tag så längtade jag till min lässtund på kvällen innan lampan släcks (ni vet väl att man sover bättre om man stänger av dataskärmarna en timme innan man vill somna! Det finns forskning på det!).

Sally Andrews ”Tannie Marias recept på kärlek och mord” (Norstedts, övers; Mia Gahne) utspelar sig i Sydafrika, en miljö som vi svenskar normalt inte är så väldigt bekanta med. Och har vi läst Doris Lessing eller någon annan av de kända sydafrikanska författarna så är det mestadels medelklassens storstäder vi bekantat oss med.

I ”Tannie Marias recept på kärlek och mord”  har vi hamnat ute på landsbygden och här beskrivs velden, bergen och den lilla staden/orten Ladismith så att jag vill hoppa på nästa plan. Det är ett Sydafrika långt från Kapstaden och Johannesburg. Sally Andrews själv bor i viltreservatet Klene Karoo, är psykolog och engagerad i frågor om kvinnomisshandel. Allt detta speglas i den här boken och hon kan sitt Karoo.  där människan lever närmare naturen och där fracking (ett slags gruvbrytning) är ett påtagligt hot mot miljö och människor.

Tannie Maria, är en medelålders kvinna med ett tragiskt och våldsamt äktenskap bakom sig, men med en passion för god mat och, visar det sig, mysterier. Hon arbetar på ortens tidning och det är när neddragningarna på redaktionen tvingar henne att delvis ändra riktning, som allt  ställs på ända.

Mer än så berättar jag inte om den här bokens intrig, för jag vill att ni läser den, det är den verkligen värd! En feelgood bok (lite deckare också) med hjärta och hjärna och massor av recept.

Recept och mat som ett sidoinslag i handlingen har blivit lite trendigt, som en genre, och har prövats av många på senare år bl.a. svenska Anna Jansson i hennes böcker om damfrisörskan Angelica, men jag har nog aldrig läst en författare som så initierat lyckats fläta samman karaktären och maten som Sally Andrews…Mums!

Slutligen ett litet tips: Dela boktips med Katarina Bivald på katarinabivald.se så har ni chans att vinna ett signerat exemplar av hennes bok Läsarna i Broken Wheel rekommenderar  (också jättebra!).

Högen

Jag har laddat inför semestern med en gigantisk hög med sommarläsning.

Det finns en dubbel tanke bakom, för om jag läser så blir jag oftast inspirerad och den här semestern har jag bestämt mig: jag ska bli klar! Med Boken alltså…det är inte ett oöverstigligt projekt, eftersom det är klart till 2/3, så nu jävlar…

(mer…)

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar

Jag vet inte varför jag alltid är så sen med att upptäcka bra författare och bra böcker…

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar av Katarina Bivald kom ut redan 2013, och har redan sålts till tolv länder. I augusti kommer hennes andra bok, och den tänker jag kasta mig över!

Som ni vet älskar jag romance och feel-good, men det ska vara bra skrivet och gärna ha ett lite mer originellt upplägg än bara ”pojke möter flicka”-tema, och det har den här boken.

Sara, som arbetat i bokhandel i Haninge och älskar böcker över allt annat, åker över till Iowa, USA, på sitt livs äventyr för att träffa brevvännen Amy, bokälskare precis som hon. Det är bara ett krux, Amy har dött när Sara kommer dit. Ska hon fortsätta äventyret eller bara packa och åka hem igen?

Boken är full av boktips, så det här skulle kunna bli en riktig bokcirkel-manual. Men det är det säkert någon som har tänkt ut redan, någon som är lite snabbare på fötterna än jag.

Jag älskar drivet, tempot, intrigen och feel-goodkänslan som finns kvar när man lägger den här lilla godbiten ifrån sig på sängbordet med en nöjd suck. Läs.

Magi i ord

Jag läser Stephen Kings Att skriva och i ett stycke talar han om hur orden i vissa sällsynta fall blir magi. Han pratar om Tolkien och Dickens, men det finns ju många.

Jag fastnade i tanken:Vilken författares verk skulle jag vilja kunna säga att jag skrivit?

Den klassiska veckotidningsfrågan till författare, jag vet, men eftersom ingen veckotidning kommer att ställa den till mig så gör jag det själv.

Svar: Det finns massor men Melissa Banks Flickornas handbok i jakt och fiske ligger bra till liksom Birger Sjöbergs Kvartetten som sprängdes.

Kanske är det inte de ”typiska” mästerverken, men böcker som man aldrig, aldrig skulle göra sig av med och som fortfarande väcker samma starka känslor efter tio genomläsningar – de är i mina ögon alltid mästerverk:)

Egenmäktigt förfarande i Dagens Nyheter

En sån underbar intervju i Dagens Nyheter av Björn av Kleen i möte med Lena Andersson, författaren till ”Egenmäktigt förfarande” (Augustprisvinnare)!

Själv har jag ett kluvet förhållande till Ester och Hugo i ”Egenmäktigt förfarande”. Jag har träffat många som Ester genom livet, människor som blir besatta av sin kärleks föremål på olika sätt. Och till skillnad från Lena Andersson har jag aldrig riktigt förstått det. Jag är nog helt enkelt mer som Hugo.

Och boken väcker så många frågor om kärlek, kärlekens väsen, relationer…

Vad ska jag säga? LÄS DEN!!

 

 

 

Sida 1 av 212