Det här är varför Jane Austen alltid rockar!

http://www.bbc.com/culture/story/20170810-if-jane-austen-characters-used-dating-apps

 

Några nya boktips sent omsider

Jag kan inte motstå magnolior på våren!

 

Jag har varit väldigt inaktiv här det senaste halvåret. Dels har jag pluggat litteraturvetenskap, dels har det varit väldigt stressigt på mitt dagjobb, så allt som haft med skrivandet att göra har samlats i ett dåligt samvete som svällt och svällt…

Nåja, ibland är det bara att lyfta sig i kragen, och med ett år kvar till den stora 60-dagen så samlar jag på livsvisdom och har till och med fått drag av existentialist. Därför blir det några boktips i den andan.

(mer…)

Om ni inte börjar leva gör jag slut

I höst har jag haft tur och läst den ena härliga boken efter den andra, och det här är en till!

(mer…)

Bokrecension ”Tannie Marias recept på kärlek och mord” och tävlingstips

Jag har precis läst klart min första Låna & Läs-bok för säsongen, och vilken liten pärla! För första gången på ett tag så längtade jag till min lässtund på kvällen innan lampan släcks (ni vet väl att man sover bättre om man stänger av dataskärmarna en timme innan man vill somna! Det finns forskning på det!).

Sally Andrews ”Tannie Marias recept på kärlek och mord” (Norstedts, övers; Mia Gahne) utspelar sig i Sydafrika, en miljö som vi svenskar normalt inte är så väldigt bekanta med. Och har vi läst Doris Lessing eller någon annan av de kända sydafrikanska författarna så är det mestadels medelklassens storstäder vi bekantat oss med.

I ”Tannie Marias recept på kärlek och mord”  har vi hamnat ute på landsbygden och här beskrivs velden, bergen och den lilla staden/orten Ladismith så att jag vill hoppa på nästa plan. Det är ett Sydafrika långt från Kapstaden och Johannesburg. Sally Andrews själv bor i viltreservatet Klene Karoo, är psykolog och engagerad i frågor om kvinnomisshandel. Allt detta speglas i den här boken och hon kan sitt Karoo.  där människan lever närmare naturen och där fracking (ett slags gruvbrytning) är ett påtagligt hot mot miljö och människor.

Tannie Maria, är en medelålders kvinna med ett tragiskt och våldsamt äktenskap bakom sig, men med en passion för god mat och, visar det sig, mysterier. Hon arbetar på ortens tidning och det är när neddragningarna på redaktionen tvingar henne att delvis ändra riktning, som allt  ställs på ända.

Mer än så berättar jag inte om den här bokens intrig, för jag vill att ni läser den, det är den verkligen värd! En feelgood bok (lite deckare också) med hjärta och hjärna och massor av recept.

Recept och mat som ett sidoinslag i handlingen har blivit lite trendigt, som en genre, och har prövats av många på senare år bl.a. svenska Anna Jansson i hennes böcker om damfrisörskan Angelica, men jag har nog aldrig läst en författare som så initierat lyckats fläta samman karaktären och maten som Sally Andrews…Mums!

Slutligen ett litet tips: Dela boktips med Katarina Bivald på katarinabivald.se så har ni chans att vinna ett signerat exemplar av hennes bok Läsarna i Broken Wheel rekommenderar  (också jättebra!).

Låna & Läsa

Så här års får en bokförd riktigt gotta sig i allt nytt som dyker upp hos bokhandlarna. Jag brukar skaffa mig ett abonnemang på Akademibokhandelns Låna & Läs för 399 kr (om man är medlem i Akademibokhandelns vänner, annars 499 kr), och sedan ta med mig katalogen hem och njuta och planera. Så också i år.

(mer…)

Högen

Jag har laddat inför semestern med en gigantisk hög med sommarläsning.

Det finns en dubbel tanke bakom, för om jag läser så blir jag oftast inspirerad och den här semestern har jag bestämt mig: jag ska bli klar! Med Boken alltså…det är inte ett oöverstigligt projekt, eftersom det är klart till 2/3, så nu jävlar…

(mer…)

Sida 1 av 3123