Sällskap och djur

20140430_132237_0004

 

Kattskrällena ligger och myser i värmen och både balkongdörren och burspråksdörren är öppna för att jag ska få lite tvärdrag och luft.

(mer…)

Plats att skriva

Molly 1024x768

Jag inser att jag skrivit väldigt mycket om att få tid att skriva och att bli publicerad, men väldigt lite om vägen dit. Men med tanke på att jag inte lyckats bli klar med min roman än, så anser jag inte att jag är världens bästa skrivarcoach. Jag kan egentligen bara berätta hur jag själv gör.

Å andra sidan så har jag förstått att många självutnämnda skrivarcoacher inte heller någonsin har publicerat en färdig bok, så egentligen befinner jag mig väl i gott sällskap!

Så av den anledningen tänker jag ägna några inlägg åt lite peppning med tips och råd till den som tänker sätta igång. (mer…)

Konsekvens och kontinuitet

Flytta på dig kattfan! Matte ska skrivaLåter tjusigt och professionellt. Men det är två byggstenar för att få något skrivet, och bland det svåraste som finns. Jag gillar att skriva noveller för de är lagom långa, historien flyter på i snabbt tempo och man kan låta den hänga lite löst här och där utan att läsaren blir besviken. En bra novell ska kunna tolkas lite efter eget huvud om jag får välja. En roman däremot kräver så ofantligt mycket mer. Hur mycket mer hade jag ingen aning om innan jag satte igång och jag skriver ändå underhållning, inte en generationsroman! Men steg ett är att man skriver ofta och regelbundet, det har jag insett efter mer än ett års tragglande. Ibland har jag tänkt att det ordnar sig nog om jag bara tar en paus, fyller på lite i inspirationsförråden, men hua vad svårt det är att starta upp igen efter en sådan paus!
Jag har också testat många av de knep som föreslås i olika handböcker och på olika webb-siter. Jag gick också en totalt värdelös webb-kurs i ämnet!

För er som vill testa så är det här några av förslagen:

1. Bestäm en tid i veckan då du skriver och skriv in i kalendern. Då måste du skriva oavsett vad!
2. Utnyttja dötid som bussresor, tågresor, lunchen på jobbet…
3. Gå upp före familjen på morgonen och skriv
4.Skriv när alla andra sover (Viveca Steen gjorde tydligen det, men så sov hon bara fem timmar per natt, skulle aldrig funka för mig)

I slutändan är det bara ett tips som naglat sig fast:

Sitt ner på rumpan och skriv.
Just för tillfället gör jag det varje dag och ibland blir det 100 ord, ibland 500 ord, ibland mer. Men sakta men säkert tar jag mig framåt.
Och jag gör det med ytterligare ett knep: aldrig se bakåt. Redigeringen kommer senare. Vilket är ursvårt när hela handlingen ställs på ända och man bara tänker på hur man ska rätta till allt för att hamna rätt igen…
Men mer om redigering någon annan gång.
God Natt!