Och hur går det med skrivandet?

 

Don´t ask.

Tillbaka till Boken

Bild från Fridhem på Gotland i somras. Det finns ljus i tunneln!

Bild från Fridhem på Gotland i somras. Det finns ljus i tunneln!

Det är inte så mycket kvar att skriva på Boken. I alla fall inte första utkastet. Fast, om jag ska vara ärlig så känns det varje gång jag sätter fart igen som att jag raderar lika mycket som jag skriver nytt. En slags redigeringsfas under tiden. Knappast effektivt, men det är så det har blivit.

Har varit jätteförkyld och hemma i sängen några dagar, vilket alltid är ett bra tillfälle att tänka över sitt liv. Det senaste året har det varit många förändringar, och jag känner mig definitivt i bättre balans nu än på länge. Samtidigt är det en del saker jag verkligen vill ändra på.

Hitta tid att skriva, så att det blir en naturlig och återkommande del av mitt liv är en sådan sak. Att bli klar med boken är ju mitt hjärteprojekt, och inte först och främst för att bli utgiven, utan för att bevisa för mig själv att jag klarar av det.

Blir jag klar under hösten, så står andra idéer och stampar och jag jobbar deltid hela nästa år!

 

Skrivarskolan på Crimetime

2016-08-17 09.49.10

Jag visste så fort jag såg programmet för Crimetime att jag ville gå skrivarskolan. Det var inte heller särskilt svårt att välja dag, eftersom onsdagen var den dagen som skyltade med författare jag gillar och har respekt för. För 995 kronor så fick jag 4 timmars skola, kaffe, vatten, en lunchwrap och kul sällskap.

(mer…)

Högen

Jag har laddat inför semestern med en gigantisk hög med sommarläsning.

Det finns en dubbel tanke bakom, för om jag läser så blir jag oftast inspirerad och den här semestern har jag bestämt mig: jag ska bli klar! Med Boken alltså…det är inte ett oöverstigligt projekt, eftersom det är klart till 2/3, så nu jävlar…

(mer…)

Lite av varje

Jag längtar efter semester, det är en och en halv vecka kvar, samtidigt som studerande son kamperar på luftmadrass i mitt vardagsrum och verkar stanna för evigt. Det blir inte mycket skrivtid på det viset! Även om det givetvis är lite mysigt samtidigt att 21-åringen fortfarande vill hänga med mamma.

Jag har kastat ett getöga på Hemmets Veckotidnings novelltävling, får se om jag orkar knåpa ihop ett bidrag. Jag har märkt att det sällan blir bra när jag försöker anpassa mitt skrivande, men det är ju kärleksnoveller den här gången så kanske…

Boken är i ett kritiskt skede. Nu ska jag försöka få ihop trådarna, och jag jobbar inte särskilt effektivt. Det blir ett mischmasch av skriva och redigering, ta bort och lägga till. Men det sniglar sig i alla fall framåt.

Mest av allt ser jag fram emot att återvända till Gotland i augusti, ska gå på Crimetime i Books & Dreams regi, en hel festival om deckare och bara för skoj skull!!!

Tiden rusar…

och jag kan inte fatta att jag inte skrivit något sedan 1 augusti förra året! Men så är det, och om man ska hitta någon tröst i det, så är det ändå att när det känns jobbigt så går tiden ändå, och förr eller senare blir det bättre. Eller hur?

Jag har testat en massa olika varianter under hösten för att få mer skrivet. Det har gått sådär ska jag säga. Men när jag tittar tillbaka så har det ju ändå blivit en del, nu har jag bara en tredjedel kvar. Historien ligger mer eller mindre klar, karaktärerna har hittat sina röster och jag känner att intrigerna börjar komma på plats. Men det är förstås en bit kvar.

Jag har ju stora problem med att skjuta upp saker och jag ställer alldeles för stora krav på mitt eget skrivande. Att bara säga ”det här är ett utkast, du ska redigera senare” fungerar inte för mig. Så just nu testar jag att tänka ”det här är ett arbetsprov för att se om jag klarar att få ihop en hel roman” och så ser vi om det lättar min prestationsångest. Man kan ju hoppas!

Nåja, i min research efter metoder för att komma igång med skrivandet så har jag hittat en del knep. Intresserad? Som sagt, har de fungerat sådär för mig, men de kanske fungerar bättre för dig?

  1. Sätt ett mål på ett antal ord per dag. Om du skriver 500 ord per dag har du ju faktiskt skrivit en bok på ett halvår! (bortsett från redigering och allt det där, men det bortser vi från nu!). Sätt ett mål som du vet att du klarar, skriver du mer är det ju bara en bonus.
  2. Istället för antal ord – sätt undan en halvtimme eller en timme varje dag då du skriver. Varje dag är viktigt, det ska bli en vana…Regelbundenhet i skrivandet är vad alla skrivar-coacher förespråkar.  Även den här metoden förutsätter att du faktiskt kan klara målet, att sätta undan en timme och aldrig klara det utan att bli avbruten är bara frustrerande,
  3. Sätt mål per vecka eller per månad, så att du har en deadline att hålla dig till. Det betyder att du kan skriva mycket över helgen, men kanske mindre i veckorna. En variant av ovanstående som säkert är praktisk för småbarnsföräldrar och andra som har svårt att få tiden att räcka till.

Det här är tre metoder för att få tid att skriva, och faktiskt skriva, men det finns säkert fler. Jag ska återkomma med fler skrivarknep som jag plockat upp under hösten. Men som sagt, i slutänden måste du hitta något som fungerar för just dig. Själv letar jag vidare…

Sida 1 av 612345...Sista »